Minulla alkoi toukokuun alussa mielettömän kutiseva ihottuma. Molemmista kyljistä alkoi punainen läikikäs ihottuma. No, nokkosrokkoa ajattelin ja söin Heinixiä siihen. Muutaman päivän kuluessa kutina ja punoitus vaan levisi pitkin kylkiä ja vatsaa. En ollut syönyt mitään uusia ruoka-aineita, käyttänyt eri pesuaineita saati rasvoja tai saippuoita. Ihmettelin, koska aiemmin minulla ei ole ollut iho-ongelmia.

WP_20170524_023.jpg

Menin työterveyteen, sieltä määrättiin Heinixiä 4 kpl / päivä. Ja jos oireet vielä jatkuu niin 6 viikon päästä lähete ihotaudeille. Ajattelin että okei, tuo annostus varmaan pitää tämän aisoissa. Eipä pitänyt. Olo vaan paheni, oireet jatkui. Särkyä alkoi olemaan ja pieniä vesirakkuloita nousi myös. Samoin selkä ja käsivarret peittyivät tähän ihottumaan. En saanut nukutta ja vaatteiden pito päällä oli hankalaa.

Keski-Suomen keskussairaalan päivystyksen kautta lähetteellä ihotautien polille. Siellä lääkäri tutki, otti kuvia ihottumasta ja keskusteli toisen lääkärin kanssa oireista. Ihottuma ei näyttänyt olevan nokkosrokkoa. Koepaloja otettiin ja reilusti verikokeita. Sain Kortisonitabletteja ja -rasvaa ensi avuksi oireiden hillitsimiseen.

Muutaman päivän päästä lääkäri soitti ja kertoi että minulla on harvinainen lineaarinen IGA ihosairaus. EN ole koskaan kuullutkaan tästä, en tiedä mitä tämä tarkoittaa, joudunko syömään loppuelämän jotain lääkettä tähän? Jos tämä on harvinainen tauti (1:1 000 000) niin onko Suomessa meitä saman diagnoosin saaneita kuinka paljon? Miten tämä häviää keholta? Nyt syön Dapsonia tähän, mutta ihottumaa on, ja nyt tuntuu että se leviää käsiin ja jalkapohjiin. kauheasti kysymyksiä, joihin toivottavasti saan tällä viikolla vastauksia kun pääsen uudelleen lääkäriin. Tuntuu siltä, että saa hyvää hoitoa, koska lääkärillekin uusi tauti ja kiinnostaa varmaan miten tämä tästä etenee tai paranee. Ja on sellainen olo, että aina voin soittaa jos tulee kysyttävää ja saan neuvoja. Minut määrättiin vielä johonkin kuvaukseen, ettei ole kasvaimia tai muuta. Ilmeisesti tähän tautiin sairastuneilla on suuri todennäköisyys, että heiltä löytyy myös kasvaimia tai leukemiaa.

Ihotautilääkäri kertoi ettei ole ennen törmännyt tähän tautiin ja sanoikin , että on hyvin epätodennäköistä että hän vielä urallaan törmää toiseen saman diagnoosin saaneeseen. Hän kysyi saako ihottumasta ottamiaan kuvia käyttää opetustarkoitukseen, toki annoin luvan.

InstagramCapture_acfd4df9-234b-4af6-9312

Netistä koitin kiinnostuneena hakea tästä tietoa. Hyvin vähän on suomen kielellä taudista julkaisuja, jonkin verran enemmän englanniksi, mutta tiedättehän että lääketieteellinen sanasto englanniksi on aikamoista hepreaa :)

No jos jostain syystä joku saman diagnoosin saanut lukee tätä tai muilla on jotain aiheeseen liittyvää niin kertokaa ihmeessä. Minä olen ihan ulapalla nyt!